Wat is propaangas

Propaan ontstaat als een bijproduct bij de winning van aardgas en bij raffinage van aardolie. De chemische samenstelling van propaan is C3H8. Onder druk wordt propaan vloeibaar, waardoor het makkelijk opgeslagen en vervoerd kan worden. Eén m³ (=1.000 liter) propaangas neemt – afhankelijk van de temperatuur – in vloeibare vorm tussen de 3,7 en 3,85 liter ruimte in. Dat betekent dat een tank gevuld met 2.000 liter vloeibaar propaan – afhankelijk van de temperatuur – goed is voor meer dan 520 m³ propaangas (=520.000 liter gasvormig!). Propaan wordt bij huishoudelijk gebruik voornamelijk toegepast voor verwarming, warm water en om te koken. Bij verbranding van propaan wordt C3H8 (propaan) en 5 O2 (zuurstof) omgezet in 3 CO2 (kooldioxide), 4 H2O (water) en warmte. Propaan is daarom een erg schone brandstof. CO2 en H2O zijn stoffen die normaal al veel voorkomen in de lucht en daarom absoluut niet schadelijk. Omdat CO2 wel bijdraagt aan opwarming van de aarde bieden wij de mogelijkheid de uitgestoten CO2 te compenseren.
Propaangas vs. aardgas

De specifieke energie (ook wel aangeduid als energetische waarde of calorische waarde) van aardgas is anders dan van propaangas. Daarom dient de apparatuur bij een overstap van propaangas naar aardgas of vice versa omgebouwd te worden. Meestal kan dit door vervanging van de branders. Het feit dat propaan over het algemeen wordt afgerekend in liters vloeibaar propaan en aardgas in gasvormige kubieke meters maakt vergelijking er niet makkelijker op. Als leidraad kan een factor 1,34 gebruikt worden om het verbruik van aardgas en propaan te vergelijken. Om kubieke meters aardgas om te rekenen naar liters vloeibaar propaan vermenigvuldig je met 1,34. Een verbruik van bijvoorbeeld 3.000 m3 aardgas per jaar komt dus overeen met ongeveer 4.000 (3.000 x 1,34) liter vloeibaar propaan. Woningen die aangesloten zijn op het landelijk aardgasnetwerk zijn goedkoper uit met aardgas dan met propaan.
Propaan is zwaarder dan lucht

Omdat propaan zwaarder is dan lucht (ongeveer 1,5 keer zo zwaar) zakt propaan, als het uit een tank of leiding ontsnapt, naar beneden. Propaan mag dan ook nooit in de buurt van een kelder of andere diepe ruimte worden opgeslagen of overgepompt. In deze ruimte kan het een brandbaar en explosief mengsel vormen, met alle gevolgen van dien. Propaan is al brandbaar en explosief bij een verhouding vanaf 2% propaangas en 98% lucht.
Opstelplaats propaantank
De plaatsing van een propaantank moet gebeuren volgens strikte regelgeving. De leverancier zorgt er in principe voor dat hieraan wordt voldaan. De precieze regelgeving is te vinden in de Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen 19 (Propaan en Butaan: Opslag). Gesimplificeerd komt dit hierop neer:
- Minimale afstand tot de openbare weg en erfafscheiding: 5 meter
- Minimale afstand tot opstallen als woning of schuren: 7,5 meter
- Bij een brandwerende muur worden bovenstaande afstanden verkleind tot 3 meter
- De afstand tussen de tank en opslag voor brandbaar materiaal: 15 meter
- De tank dient op een stevige ondergrond geplaatst te worden en dient goed bereikbaar te zijn
- Bij het vullen moet de tank in het zicht staan van degene die de tankwagen bedient.
Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn in uw specifieke situatie, neem dan contact met ons op. Wij kunnen een specialist bij u langs laten komen voor deskundig advies in uw specifieke situatie. Uiteraard zonder kosten voor u.

Ondergrondse propaantank
De meeste propaangebruikers hebben voldoende ruimte om bovengronds een tank te plaatsen zonder dat deze hinderlijk in het zicht staat. Een haag voor de tank kan vaak al een oplossing bieden. Hoewel een plaatsing boven de grond uit technisch en economisch perspectief de voorkeur verdient kan in bepaalde gevallen een ondergrondse plaatsing gewenst zijn. Een ondergrondse tank hoeft niet iedere 12 jaar vervangen te worden, maar wordt in plaats daarvan ter plekke gekeurd. Bovendien zorgt de kathodische bescherming ervoor dat de tank niet kan gaan roesten.

Propaanveiling.nl kan voor geïnteresseerden een ondergrondse tank verzorgen. Hierbij moet er wel rekening mee gehouden worden dat ondergrondse plaatsing niet overal mogelijk is. Dit moet van geval tot geval bekeken worden. Daarnaast zijn de kosten voor ondergrondse plaatsing aanzienlijk hoger dan die van een standaard bovengrondse opstelling. De gasprijs is hetzelfde, maar de klant zal een bijdrage moeten betalen voor de aanschaf, aanleg en keuringen van deze duurdere tank. Heeft u interesse in een ondergrondse tank neemt u dan contact met ons op voor persoonlijk advies.